2004-09-14
 
DEN HAAG - Maandagavond. Het weekend is weer voorbij. Voor me ligt weer een interessante werkweek. Op dit moment zou ik eigenlijk al moeten slapen, en vervang het schaapjes tellen maar door wat typwerk.

kunst

Vrijdagavond was ik bij de uitreiking van de zg. Groene Olijf, een kunstprijs voor jong talent, ingesteld door ArtOlive. Mijn spamvaardigheid bleek voldoende om de zaal vol te krijgen met kunstenaars en kunstgeinteresseerden, inclusief mezelf :-)

Er was veel interessant werk te zien (zie de link): fotografie, schilderkunt. En dat alles in een ontspannen sfeer met een overigens wat luide DJ. Ik ging op een tafel zitten met daarop een halve kop koffie en wat breiwerk. Maar dat bleek ook een kunstwerk... D'oh! Tja, conceptuele kunst.

Winnaar was Alan Boom met een korte film. Uit het juryrapport: De jury heeft genoten van zijn speelfilm Extensible. Het werk getuigt van een professionele houding en inzet en heeft een visuele kracht die de beschouwer rechtstreeks raakt..

Tenslotte sprak de jury nog haar zorg uit, en de verplichte kritiek op de overheid:

De jury is van mening dat deze presentatie bewijst dat het werk van de meeste kunstenaars na een opleiding van slechts vier jaar niet voldoende uitgekristalliseerd is. Zij spreekt dan ook haar bezorgdheid uit over het voornemen van de overheid om het kunstonderwijs verder uit te hollen door op de uitgaven voor het vervolgonderwijs te beknibbelen. Uiteindelijk zal dit proces ten koste gaan van de kwaliteit van het hele kunstveld.
Dus... meer geld betekent betere kunstenaars? Misschien....

Het was in ieder geval goed om het werk van jonge kunstenaars eens van dichtbij te zien, ook al was ik niet overal direct enthousiast over. Maar er waren leuke ideeen, zoals een wand gedecoreerd met pasfoto-formaat portretjes, elk belicht door een klein lampje. Leuk idee, zeker vanuit een banaal decoratief oogpunt, dus ik bekeek de constructie van de lampjes (LEDjes) enzo. Ooit ga ik eens een zondagmiddag besteden aan het maken van iets dergelijks.

misc

Eerder sprak ik al over de Amerikaanse verkiezingen en de nek-aan-nek race tussen de belangrijkste kandidaten Bush en Kerry. En dit weekeinde berichte het Journaal dat Bush uitliep op Kerry, en wel in in het totale percentage stemmers. Wat echter telt zijn de resultaten per staat, aangezien die de uitslag bepalen. En daar blijkt Kerry op winst te staan. Als voorbeeld gaf ik de vorige keer Pennsylvania; en toevalligerwijs wist Kerry inderdaad de kansen te keren in die staat, en daarmee landelijk op winst te staan, Kerry 269 tegen Bush 233. Interessante site.

Bizar verhaal over Brits echtpaar dat door een Thaise politieman wordt doodgeschoten, en die daarna op de vlucht slaat... En het gebeurde allemaal in Kantchanaburi, bekend van het boek en de film Bridge on the River Kwai (1957). Ik was er in 2002, erg interessant. (Overigens vergiste de schrijver zich in de naam van de rivier, en hebben de Thais de echte rivier later ook maar 'Kwai' genoemd. Anders was het ook zo lastig voor toeristen...)


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger