2004-09-10
 
DEN HAAG - Donderdagavond. De werkweek is alweer bijna voorbij. Wat gaat dat toch snel!

Gelezen in nu.nl:

Het is genoeg voor het CDA. De minister van Defensie ontpopt zich steeds meer als een nieuwe Rupsje-nooitgenoeg", klaagde het Kamerlid Ormel aan het begin van het debat.
Huh?! Kamerlid Ormel was kennelijk in slaap gevallen tijdens de biologielessen....

l337 h4x0rz

De afgelopen dagen wat werk gedaan voor datamigratie. Niet het meest glorieuze werk natuurlijk, maar in de praktijk is het belangrijk om de gegevens van een oud systeem ook weer in het nieuwe systeem te krijgen. Waar alles natuurlijk een beetje anders is. Sommige gegeven kunnen weg, sommigen moeten op een andere manier weer terugkomen en soms is er... magie nodig.

'Magie' is zo'n prachtig stukje hacker-proza (daarover zometeen meer). Magie heeft niet de alledaagse betekenis van iets bovennatuurlijks, maar betekent iets... slims. Het is zeker niet altijd positief. Een systeem dat 'teveel magie' heeft, is onbegrijpelijk, ondoorgrondelijk. Alles werkt 'automagisch'... totdat iemand iets veranderd natuurlijk. Hackertaal. Een 'hacker' is in deze context niet iemand die inbreekt in andermans computer, maar gewoon een programmeur. En iemand die dat leuk vindt, en er beter is dan de meeste anderen... (de echte toppers worden wel überhackers genoemd). Zoals elke beroepsgroep hebben ook hackers hun eigen jargon. Er zijn natuurlijk veel Engelse computertermen, maar de Nederlandse hackers hebben hun eigen taaltje.

Bijvoorbeeld, een lastig probleem is harig, en het oplossen daarvan non-triviaal (doorgaans een understatement). Behalve problemen zijn er natuurlijk ook oplossingen. Een suboptimale oplossing betekent niet alleen dat iets niet perfect, maar eigenlijk dat het gewoon slecht is. Natuurlijk kun je proberen de zaak te optimaliseren; dat kan eigenlijk slechts eenmaal (waarna het optimaal is!), maar bij computerprogramma's is het een voortdurende bezigheid...

De New Hacker Dictionary beschrijft de Engelstalige versie van hackertaal.

misc

Ik ben toch een aantal keren met de bus gereisd in Bangkok, maar sommige dingen heb ik toch *niet* meegemaakt. Mensen glimlachen doorgaans wel, en je weet nooit of dat boeddhistische beleefdheid is, of een spottend lachje omdat je als westerling toch niet geacht wordt van het spotgoedkope openbaar vervoer gebruik te maken...

Sommigen mensen zijn gek op hun iPod, maar ik moet nog steeds wachten tot de MediaMarkt mijn MP3-speler gerepareerd heeft. Ze hadden me beloofd om maandag te bellen. En nu is het al vrijdag, *zucht*.


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger