2004-03-30
 
GEORGETOWN - Zoals gezegd, ik ben in Georgetown op Penang, het Maleisische eiland dat via een lange brug met het vasteland verbonden is.

phuket

Eergisteravond was mijn laatste avond in Phuket. In Patong om precies te zijn, volgens kenners het stadje op het eiland waar het meest te doen is. Het centrum leek inderdaad wel een grote kermis met lichtshows, danseressen, thaiboxers, hordes hoeren en "joiners" en natuurlijk bars en restaurants. Voor Thaise begrippen is het allemaal erg duur in Phuket.

We aten een hapje en kwamen daarna in een Ierse pub terecht: Scruffy Murphy's. In Sydney is een aardige Ierse pub met dezelfde naam. We dronken wat bier met wat aanwezige Ieren, ook net terug uit Australie en met vergelijkbare ervaringen. De barkeepers leek het een goed idee de klandizie dronken te voeren, en zette om de vijf minuten een glas Ouzo (typisch Iers!) voor je neus neer. Maar dronken werd ik niet.

Bedtijd... want de volgende ochtend wachtte mijn bus al om zeven uur 's ochtends op me.

busje komt zo

Mijn reis van Phuket bleek volledig plaats te vinden met minivans, de te kleine busjes waarin ik mijn benen niet kwijt kan. Van Phuket ging het naar Krabi, van Krabi naar Hat Yai en tenslotte van Hat Yai naar Penang. Er gebeurde niet al te veel interessants tijdens de reis, en de medepassagiers waren bijna allemaal Thais, hetgeen de communicatie ook wat lastig maakte.

Onderweg zijn er af en toe stops, bij het Thaise equivalent van een wegrestaurant. Goed om even te benen te strekken en wat te eten, zoals Thaise kippensoep met bami. Die ik inmiddels probleemloos met stokjes naar binnen kan werken. Een extra attractie bij zulke "wegrestaurants" zijn de toiletten (zie foto). In Nederland dragen urinoirs soms de afbeelding van een vlieg, om zo het richten te verbeteren. Welnu, in Thailand sta je te plassen in een wolk van vliegen. En een flink deel daarvan overleeft de confrontatie niet.

Het zou overigens een leuk thema zijn voor een verslag van een wereldreis: fotografeer de toiletten die je overal tegenkomt.

De chauffeur tankte in Maleisie, want daar kost benzine omgerekend zo'n 7 baht per liter (ongeveer 15 eurocent per liter!), en in Thailand het dubbele.

love lane

Ik verblijf in "37 Inn", een hostel op nummer 37 van Love Lane. In mijn naiviteit dacht ik nog dat het gewone een vriendelijk klinkende naam was. Wat later op de avond bleken echter een handvol dames in de straat diverse hand- en spandiensten aan te bieden. Prostitutie is in Maleisie (voor zover ik weet) niet zo uitgebreid als in Thailand, maar ook hier komt het voor. Niet al te aantrekkelijke dames overigens, die "miauw" zeggen als je voorbij loopt.

Tijdens mijn kleine wandeling door de straat hoorde ik wat geritsel. De straat bleek nog meer bewoners te hebben: ratten! Ik zag zeker zes a zeven ratten rondscharrelen bij het vuilnis. De foto toont een ervan.

maleisie

En zo ben ik dus in Maleisie aangekomen. Sommige mensen laten zich afschrikken te gaan reizen naar dit gebied. Bommen in Zuid-Thailand, SARS, vogelgriep etc. Maar de risico's zijn zo ontzettend klein. De kans op een auto-ongeluk in Nederland is een stuk groter...

Maleisie is een aardig land. Wat welvarender dan Thailand, schat ik. Veel natuurschoon, en interessante steden. Er zijn veel overblijfselen uit de koloniale tijd, van de Engelsen en van onze VOC. Een groot deel van de bevolking is islamitisch, en je ziet hier bijna net zoveel hoofddoekjes op straat als in Den Haag... Maar er zijn ook veel etnische Chinezen, en een kleinere groep Indiers.

Het Maleis maakt gebruik van het Latijnse alfabet, hetgeen het een stuk makkelijker maakt woorden te begrijpen dan in het Thais. Te meer daar er nogal veel Engelse leenwoorden zijn. Het Indonesisch lijkt heel erg op het Maleis, maar dat kent meer Nederlandse leenwoorden.


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger