2004-03-20
 
BANGKOK -- Heet als immer. Maar bewolkt. Ik heb mijn naam vereeuwigd in het drogende beton van de straat."... a mortal thing so to immortalise ...". Hopelijk blijft het ook zo. Dat schreeuwt natuurlijk om een foto - wel, zo gauw ik mijn inscriptie weer terug kan vinden :-)

stadswandeling

Gisteren was het tijd voor een stadswandeling. Ik nam de bus naar Siam Square, en liep langzaam (dzja-dzja in het Thais) terug richting Kho-San. Ik kende globaal de richting waarin ik lopen moest, maar wist 't niet precies. En verdwalen blijkt een prima manier om wat van de minder toeristische plekken van een stad te zien, dus ik raadpleegde geen kaarten of voorbijgangers. (sorry - geen foto's).

Via het World Center (luxe winkelcentrum) liep ik door vele drukke straten, waar overal kraampjes waren met CD's, t-shirts, voedsel en allerlei prullaria. Ik liep verder, de ogen wat branderig van de uitlaatgassen. Ik passeerde het Pahn-Tip Plaza, een groot winkelcentrum met allerlei computersoftware en -hardware. De laatste Windows-software natuurlijk, voor 100 baht per CD. Maar, ik zag ook GNOME-desktops (RedHat); ik ontdekte dat mijn naam meermaals voorkomt op de CD, in diverse ChangeLogs. Mijn roem is mij vooruit gesneld :-).

Verder ging het. Het werd nu wat rustiger op straat, en de plaats van mensen en kramen werd ingenomen door kakkerlakken. Maar al wandelend kwam ik al snel weer bij nieuwe mensen en kramen. En winkels - er moeten honderden 7-11 vestigingen zijn in Bangkok. En "pharmacy"'s, waar je zonder recept valium, prozac en wat dan ook kunt krijgen. Ik had nog steeds het gevoel dat ik in de goede richting liep. En af en toe zag ik een bus met een "bekend" nummer, dat gaf moed.

Ik liep bijna helemaal goed, maar maakte een verkeerde afbuiging. Een hele drukke straat. Thaise hangjeugd. Kramen vol met t-shirts. Ik zag de hakenkruis-t-shirts weer, populair blijkbaar, hoewel ik daar toch echt de enige blanke was. Maar ja, de "pornstar" t-shirts zijn ook populair, en lijken even weinigzeggend over de drager. Maar misschien mis ik iets.

Ik liep verder en stuitte tenslotte op de rivier die door Bangkok stroomt. Nou ja, vanaf daar was het niet zo heel moeilijk om de juiste weg te vinden. Gewoon de rivier volgen totdat het Grand Palace verschijnt. Zo gezegd, zo gedaan. De weg voerde door een soort middeleeuwse markt, met mensen die me aanstaarden alsof ik van Mars kwam. Interessant. Maar uiteindelijk kwam het prachtige Grand Palace in beeld. Toen ik daar omheen gelopen was, volgde het grote vieze grasveld. Vol met modder en mensen die zich verveelden. Maar ik was al bijna weer "thuis". Het Democracy Monument kwam in zicht, de eerste weg links. En ik was Weer terug in Thanon Kho-San! Ik trakteerde mezelf op een Chang-biertje!!!

democratie

Zoals gezegd, ik passeerde het "Democracy Monument". Hoewel het leger hier traditioneel nog al machtig is (en lange tijd ook aan de macht), is Thailand het meest democratische in de regio. Myanmar, en in mindere mate Vietnam en Laos, zijn dictaturen waar mensen de gevangenis in moeten omdat ze het oneens zijn met de regering. De Cambodjaanse democratie is verrot door corruptie. Maleisie is weliswaar democratisch, maar heeft ook nog die rare Islamitisch wetgeving en politie. En Singapore heerst een (vrijwillige) een-partij-democratie. Het is verre van perfect (corruptie, nepotisme etc.), maar het kon slechter.

.plan

Alweer bijna twee weken in de Thaise hoofdstad. Hoewel het hier niet gauw verveelt, zal ik met enkele dagen afzakken naar het zuiden. Op weg naar wat frissere lucht enzo. Ik ga naar Maleisie, in een paar dagen. Ik wil nog wat jungle zien en wat Melakka... en daarna ga ik langzaam weer naar het noorden, waar ooit mijn vlucht uit Bangkok zal vertrekken, richting Nederland. *zucht*

0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger