2004-02-26
 

MELBOURNE - Bewolkt. Maar het klaart al op.

Reizen

Mijn verdere reisplannen beginnen wat vastere vormen aan te nemen. Ik denk dat ik begin volgende week vertrek richting Sydney, en eind volgende week dan vlieg, richting Taipei, Bangkok en Amsterdam.

Misschien ontmoet ik vader, nu in Gambia, in Kuala Lumpur (Maleisië). We zullen zien.

Jesus Christ Moviestar

Gisteravond bezocht ik The Passion of the Christ, Mel Gibsons verfilming van het christelijke paasverhaal. De bioscoop werd gevuld met het normale bioscooppubliek, dat met grote emmers popcorn en cola eens goed ging zitten voor de film. Vooral in het begin hoorde je overal het achtergrondlawaai van in popcorn graaiende handen.

Ik kende het verhaal natuurlijk; tot mijn 18e bezocht ik christelijke scholen, en had het verhaal vele malen gehoord. Sommige dingen uit de film kon ik me echter niet herinnneren. Zo wordt Jezus in een indrukwekkende scene langdurig gegeseld door een aantal Romeinse legionairs. totdat zijn lichaam er uitziet als een versgeploegde akker. In de film geeft Pilatus daar opdracht toe, om het woedende volk dat om Jezus' dood roept, tevreden te stellen. De geselscene neemt een belangrijke plaats in in de film, maar wat zegt het doorgaans nogal beknopte Heilige Script daarover? (Ik heb hier helaas alleen een Engelstalige bijbel...)

Lucas schrijft (23:22):

And he said unto them the third time, Why, what evil hath he done? I have found no cause of death in him: I will therefore chastise him, and let him go.
en in Marcus (15:14):
And so Pilate, willing to content the people, released Barabbas unto them, and delivered Jesus, when he had scourged him, to be crucified.
Er is dus wel sprake degelijk sprake van een geseling; in de film wordt gesuggereerd dat Pilatus trachtte daarmee de kruiziging te voorkomen; en als je de verschillende bijbelboeken naast elkaar legt, is dat wel te verdedigen. De lange bloedige scene is een artistieke interpolatie van een enkele bijzin. Zo zijn er wel meer interpolaties, maar over het algemeen klopte het aardig met mijn herinneringen van het bijbelverhaal. Ik heb echter in het geheel nog geen recensies of beschouwingen van schriftgeleeerden gelezen, dus misschien zit ik er helemaal naast...

Ik vond het een indrukwekkende film. Het was een gok om de film in de originele talen uit te brengen - Aramees (naar ik aanneem) en Latijn - maar dat is goed geslaagd - of het ook commercieel geslaagd is, zal nog moeten blijken natuurlijk. Jezus deed me soms denken aan Aragorn (Lord of the Rings). En, toevallig, Maria Magdalena werd gespeeld door Monica Bellucci, die ik maandag nog bruut verkracht zag worden in Irreversible. Zeker de moeite waard, deze film, voor iedereen die pasen niet alleen relateert aan paashazen en het zoeken van eieren.


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger