2004-01-01
 
MELBOURNE - Gelukkig Nieuwjaar!!! Hier in Australie hebben we al een flink gat geslagen in het nieuwe jaar... En in Nederland liggen de meeste mensen nu wel in bed, denk ik. De maag vol van oliebollen, appelflappen, bier en wijn. En de buik vol van vuurwerk. Er was hier natuurlijk ook wel het nodige vuurwerk, maar het verloopt allemaal nogal anders dan in Nederland. Men 'organiseert' een vuurwerk, en daar gaat iedereen dan naar kijken. Privepersonen hebben echter geen vuurwerk; ik geloof dat het in deze staat (Victoria) verboden is. Je kunt hier in ieder geval veilig over straat zonder dat allerlei massa's vernietigingswapens in je richting worden afgevuurd...

Je mag in dit hostel geen alcohol drinken - daarvoor is het cafe hieronder. En je wordt verbannen als het toch probeert. Da's natuurlijk geen beletsel voor doorgewinterde drinkers: we drinken onze wijn uit theemokken, met een theelepel als extra camouflage. Soms drink ik de hete thee wel opvallend snel...

Alcohol drinken in het openbaar is ook verboden hier, en zeker in de Nieuwjaarsnacht wordt daar behoorlijk streng op toegezien. Wij (drie Ieren, een Brit en een Nederlander) zagen hoe iemand geboeid werd afgevoerd door de drankpolitie... Het stringente drankbeleid was vervelend; ik had die 4,4-liter-voor-$10-wijn natuurlijk niet meegenomen omdat ik zo dol ben op het meezeulen van dingen. Maar het stadscentrum was vergeven van de politie... iemand suggereerde het Telstra Dome (stadion), en daar vonden we inderdaad een plek om in vrede onze wijn en bier tot ons te nemen. Geen slechte plek, zo goed zelfs dat we bijna vergaten dat we nog weer terug moesten naar het stadscentrum. Om ca. 23:40 spoeddden we ons naar het Federation Square voor het vuurwerk.

We waren nog net op tijd. Na de noodzakelijke gelukswensen, liefst met totale vreemden, richtte ik mijn aandacht op vuurwerk. Het was aardig, maar ook niet echt bijzonder... Na ongeveer 30 minuten was het feest voorbij; ik draaide me om en zag de rode letters van een newsticker over een gevel rollen; tientallen doden in een Chinees SE Fireworks filiaal... Enige tijd later wist ik me uit het stadsgewoel te bevrijden, en mijn geduldige bed te vinden, om vannochtend met een licht vermoeden van hoofdpijn te ontwaken. Maar nu is alles goed. Mijn eerste goede voornemen is om vandaag niet teveel te doen, wat te lezen en dit schrijfsel ten nette te voeren.

Verder heb ik eigenlijk geen goede voornemens gemaakt. Ik heb wel wat doelen gesteld. Hou je vast in 2004! Ik ben alweer vier maanden in Australie. Hoe lang nog?


0 Reacties:

Een reactie plaatsen


Emacs, the UberEditor Powered by Blogger