Gyeongju

onderweg

We zijn inmiddels weer een dag verder, en we hebben Gyeongju verlaten. Terwijl ik dit schrijf zit ik in de trein van Gyeongju naar Daejeon; daar wisselen we van trein (en station), en gaan we verder naar Gwangju, in het zuidwesten van Korea. De stemming is goed, net als het weer.

tempels en archeologie

Silla Paleis

Gyeongju (dat we dus net verlaten hebben) is een provinciestad met als attractie de vele tempels en archeologische bezienswaardigheden in de omgeving. We hebben daar een klein deel van gezien. Da's niet zo heel erg, ik vind zowel archeologie als tempels interessant om te zien, maar ik hoef ze ook niet allemaal te zien…

Vandaag hebben we het tempelcomplex van Bulguksa bezocht. Er waren werkelijk honderden schoolkinderen, die hun beginnende kennis van het Engels op ons uitprobeerden. De kinderen liepen soms gehoorzaam in het gelid achter hun leraar aan (met fluitje), maar we zagen ze ook rondrennen en rondjoelen als, wel, kinderen. Ondertussen probeerden enkele boeddhistische monniken zich te concentreren op hun gebeden…

Silla

De stad Gyeongju is niet erg mooi; er zijn heel veel winkels en veel lelijke gebouwen… Maar de omgeving is prachtig; we maakten een wandeling van een paar kilometer naar een archeologische vindplaats in de nabijheid, waarvan de naam me even ontschoten is. Het was in ieder geval een paleis van het Silla koninkrijk (uit de Drie-Koninkrijken-periode, eerste millennium CE). Mooi te zien is ook de dreigende lucht; de lucht kan er hier uren lang uitzien alsof er elk moment een enorme stortbui kan losbarsten… die dan niet komt.

Han Jin Hostel

Han Jin Hostel

Het was aanvankelijk niet zo heel eenvoudig om een onderkomen te vinden, maar met wat hulp vonden we Han Jin Hostel, waar een vriendelijke oude man ons verder hielp.

Het hostel was niet al te luxueus en de kamers zagen er nogal doorleefd uit; maar voor ons was het genoeg; en voor 40000₩ (ca. 30 euro) mogen we ook niet klagen. Ik kreeg een ketting met een soort Januskop als souvenir.

eten

Koreaanse barbecue

We bestelden ook een klein hapje, en voor ongeveer 10€ (incl. biertjes) krijg je dan een enorme Koreaans barbecue voorgeschoteld: een dampende pan op je tafel met daarin een mix van octopus en vis en groente en…

Het is behoorlijk scherp gekruid, maar er staan bakjes met iets dat een beetje aan zuurkool doet denken, en dat de scherpte een beetje neutraliseert.

Tijdens mijn avonturen in Thailand, Vietnam etc. aan het begin van deze eeuw (oef!) gehad ik al ontdekt dat eten met stokjes niet zo eenvoudig is, en het gaat nog steeds niet perfect, al ben ik er al wat behendiger mee. In Korea eet men doorgaans met metalen stokjes.

De foto is een beetje onscherp vanwege de stomende pan…

Verkiezingen

Er zijn hier binnenkort ook verkiezingen. De (lokale) kandidaten voor de verschillende partijen proberen zichzelf onder de aandacht te brengen door met velgekleurde open wagentjes door de stad te rijden, en de potentiële stemmers toe te zingen, toe te schreeuwen om toch op het juiste knopje te drukken…

verkiezingen

Tegenover het station in Gyeongju stond een politicus (lijst 8) werkelijk zijn longen uit zijn lijf te brullen, en via de luidsprekers was het in de halve stad te horen. Als echte politicus toonde hij zijn internationale ervaring door ons vriendelijk toe te schreeuwen in het Engels how are you, nice to meet you. Op kruispunten staan soms partijleden (of ingehuurd?) als een soort cheerleaders het verkeer te begroeten… met een buiging.

Het lijkt allemaal tamelijk vrolijk toe te gaan, en de verschillende partijen groeten elkaar hartelijk. Een feest der democratie! Wat al die partijen precies willen… Wikipedia heeft een overzicht van de partijen, maar ik kon vooralsnog geen lijstje vinden hun hoofdpunten.

blog comments powered by Disqus