Länsimetro

Na decennia van plannen, uitstellen en wederom plannen, lijkt het er nu toch echt van de komen: een metrotunnel die Helsinki verbindt met Espoo, de Länsimetro ('Westmetro'). Het ziet er ongeveer zo uit:

lansimetro-map

Aan de oostzijde ligt station Ruoholahti, op dit moment het meest westelijke metrostation, vlakbij het kantoor waar ik werk. De tunnel gaat dan via Lauttasaari (het eiland waar ik werk) naar Espoo (via Nokia House, het hoofdkantoor). Een fraai stukje civiele techniek… het idee van het uitgraven/uithakken/uitexploderen van 13,5 km tunnel (à €714M) is toch erg indrukwekkend voor een schone-handen ingenieur zoals ik.

Op honderd meter van m'n huis heeft men een tankstation neergehaald en wordt er gegraven voor station Lauttasaari. Ik hoop dat men de problemen van de Amsterdamse tramtunnel weet te vermijden… de ondergrond is hier in ieder geval een stuk steviger. Najaar 2014 moet het project voltooid zijn; en dan kunnen we ook de Finse planningskunde vergelijken met de Amsterdamse…

länsimetro

Het openbaar vervoer is toch al tamelijk goed overal in Helsinki, al ben ik in Lauttasaari een beetje verwend met 5-6 bussen per uur. Maar met de metro wordt het nog gemakkelijker om me te verplaatsen in Helsinki/Espoo.

De website kent op dit moment wel enige curieuze schrijfvouten:

  • http://lansimetro.fi/en/contact_information/five_chied_designers
  • http://lansimetro.fi/en/contact_information/desingers

chied designers en desingers?!

Heel uitgebreide informatie is te vinden de speciale Länsimetro website; er is zelfs een aparte interactieve kaart (vereist Java) om de voortgang op de voet te kunnen volgen.

Ik heb nog niet kunnen vinden of station Lauttasaari al vóór de totale voltooiing haar deuren opent.

blog comments powered by Disqus