HCR 2010

rennen!

HCR 2010

Zaterdag was dan de grote dag van de Helsinki City Run (HCR), waaraan ik alweer voor de vierde keer deelneem. Het weer was bijna perfect, een graad of 7-8, en weinig wind. Er liepen circa dertienduizend mensen mee (meer dan ooit), van wie iets meer dan tienduizend ook werkelijk de finish haalden. Het deelnemersveld was verdeeld in vijf groepen, die vanaf 15:00 uur elke tien minuten startten. Ik zat in de eerste groep, zo'n 2500 mensen.

En het ging goed! Ik had mezelf ten doel gesteld om rond de 1:40 te eindigen. De eerste vijf kilometer gingen niet zo snel; da's niet zo vreemd, omdat er aan het begin zoveel mensen zijn, dat het veel tijd kost om mensen ontwijken en in te halen. Lastig om in een goed ritme te komen. Daarna kon ik een goede cadans vinden, en ik geloof dat ik de tien kilometer passeerde op ca. 47 minuten.

Hoofdrekenen met de tijden, snelheden, verwachte eindtijd etc. is voor mij altijd een geliefde bezigheid tijden het lopen, en met die gegevens leek het mij dat mijn doeltijd (1:40) binnen bereik leek, maar het er om zou spannen – op de tanden bijten! Gelukkig had ik 'goede benen', en de kilometers leken zelfs niet langer te worden naarmate de loop vorderde. Het enige punt waar het iets zwaarder leek te worden was rond de 15-16 kilometer, maar dat duurde maar even, en toen ik ze '16 km' bordje gepasseerd was, kon ik de finish bij wijze van spreken al zien, en zette ik nog eens aan.

Mijn gehoofdreken suggereerde dat 1:40 nog steeds haalbaar was, maar dat ik geen tijd mocht verliezen. Ik zette nog eens aan, en versnelde voor de laatste paar kilometer. Daar was de finish – eindtijd 1:39:42. Ik had het gehaald!

Ik wachtte op de anderen, en iedereen in ons loopgroepje kwam binnen… allemaal met dezelfde vermoeide-maar-tevreden glimlach -- Michiel, David (die was het snelst, maar startte in een latere groep) Ann-Christin en Luc… we hadden het allemaal gehaald Het was jammer dat de finish dit jaar niet het Olympisch Stadion van Helsinki plaatsvond, vanwege een verbouwing. Maar het was toch weer een geweldige belevenis.

Wat betreft mijn eindtijd; die was natuurlijk wèl wat langzamer dan vorig jaar:

jaar 2007 2008 2009 2010
tijd 1:56:06 1:47:53 1:36:02 1:39:42

In het geheel genomen ben ik echter erg tevreden over mijn tijd; en met wat meer training kan ik wellicht mijn 'PR' volgend jaar een beetje aanscherpen. En het hardloopseizoen is pas begonnen! Ik ben van plan dit jaar ook nog een marathon te lopen; misschien wel de Helsinki City Marathon op 14 augustus.

Hardlopen is een geweldige sport. Bijna iedereen kan het doen, er zijn geen abonnementen, speciale kleding of zelfs maar teamgenoten voor nodig. Afstanden die eerst bijna bovenmenselijk lijken, worden haalbare doelen na de nodige training. Het wordt prachtige beschreven in Haruki Murakami's What I talk about when I talk about running (interview met Runner's World).

blog comments powered by Disqus