gnuvd op de commandline
[ nieuws | download | bouwen ]

gnuvd - het online woordenboek voor GNU/Linux en *BSD.

Nieuwe website: http://www.djcbsoftware.nl/code/gnuvd

gnuvd is een online woordenboek dat gebruik maak van het online woordenboek van Van Dale(tm); om een webbrowser te moeten starten om een woord op te zoek is wat overdreven, vandaar dit programma. Het programma is overigens geheel onafhankelijk van Van Dale(tm) ontwikkeld.

Om gnuvd te gebruiken heeft u een internetverbinding nodig; vanaf versie 0.0.2 werkt gnuvd ook achter (sommige) proxy servers (SOCKS wordt vooralsnog niet ondersteund, evenmin als MS-Proxy/NTLM). Lees README.nl voor deze en andere informatie.

Merk op, de vroegere GNOME-versie bestaat niet meer. Voor wie echt niet zonder GUI kan, staat er in contrib/ een scriptje gnovd.sh, dat toch een GUI biedt, gebruikmakend van zenity en recode, die dan natuurlijk wel geinstalleerd moeten zijn.

Ik heb getest op GNU/Linux en OpenBSD, maar de code is portabel naar andere Unix-smaken, Met behulp van de Cygwin libraries werkt de command-line versie ook onder Windows (vanaf versie 0.0.2). Versie 1.0 werkt ook op AMD64.

En belangrijk: gnuvd wordt gedistribueerd onder de voorwaarden van GNU General Public License (GPL) versie 2; zie ook het bestand COPYING in de distributie.

Persoonlijk

gnuvd is geschreven door Dirk-Jan C. Binnema (dat ben ik), met patches van een flink aantal anderen. Ik doe consultancy op het gebied van security, UNIX, software-ontwerp en implementatie, en ben beschikbaar voor interessante opdrachten ;-) Mail mij zonodig.

Tegenwoordig woon ik in Helsinki; misschien is mijn blog ook interessant.

Nieuws

Download

Vooralsnog is er alleen een tarball beschikbaar: gnuvd-1.0.tar.gz.

Bouwen

Het bouwen van gnuvd gaat met de volgende instructies:
$ tar xvfz gnuvd-1.0.tar.gz
$ cd gnuvd-1.0
$ ./configure
$ make
$ make install


Emacs, the UberEditor (c) 2001-2004 Dirk-Jan C. Binnema