mu

Vandaag heb ik mu versie 0.8 uitgebracht. 'mu' is een zoekprogramma voor e-mail berichten opgeslagen in Maildirs. Een niche-product, maar nuttig voor mijzelf en anderen. Hoe bizar het ook moge klinken voor niet-geïnfecteerden, voor mij is het schrijven van computerprogramma's een intellectuele uitdaging ('puzzel') die tegelijkertijd ontspant en de geest scherpt.

Ik schrijf tegenwoordig nauwelijks nog software voor m'n werk, maar ik zit er natuurlijk wel midden in. En ook om die reden is het een verademing om software voor mezelf te schrijven, zonder hijgende productmanagers, zonder directe tijdsdruk en zonder 'agile' nonsens. Eindelijk ruimte voor perfectionisme, om te werken aan de onderdelen die ik interessant vind!

Ik kan natuurlijk ook strikt persoonlijke programma's schrijven, die ergens op mijn harde schijf leven (en sterven), en da's wat ook gebeurt met de meeste van mijn experimentjes. Maar ik vind het ook interessant om software uit te brengen, omdat dat hele andere uitdagingen brengt: documentatie, installatie en vooral ook rekening houden met het feit dat mijn software ook goed moet werken in een omgeving die ik niet kan controleren, en gebruikers die mijn programma's op een heel andere manier gebruiken dan ik voor ogen had. Het is lastig om dat allemaal goed te laten verlopen, maar ook erg leerzaam.

blog comments powered by Disqus