Reistips Korea

De afgelopen twee weken was ik in Korea, in chronologische volgorde:

Het land beviel me erg goed! Daarom, voor wie ook geïnteresseerd is om het land eens te bezoeken zijn hier een aantal tips & trucs. Het zijn algemene tips, ik ben geen Lonely Planet :)

Taal

Koreans bord

Koreanen zijn over het algemeen erg vriendelijk voor bezoekers, maar spreken niet allemaal even goed Engels. Maar desondanks wordt het de niet-Koreaanse reiziger tamelijk gemakkelijk gemaakt; verkeersborden, reisinformatie, de 'het-volgende-station-is'-mededelingen in de metro etc., zijn allemaal ook in het Engels. Het kan natuurlijk geen kwaad om wat basiszinnetjes te leren, zie bijv. hier.

Merk ook op dat veel van die Engelse borden zijn geplaatst voor het WK voetbal van 2002, vlak na een hervorming van de wijze waarop Koreaanse namen in het Latijns schrift worden weergeven. Zo heet Pusan nu Busan, en Inchon nu Incheon. Handig om te weten als je die plaatsen probeert op te zoeken met een kaart van vóór die verandering.

Spellingdetails zijn wel belangrijk; er is een Damyang en een Danyang, in heel verschillend hoeken van het land.

Geld

Over het algemeen is Korea wat goedkoper dan West Europa, met name voor eten. Het is niet echt spotgoedkoop, zoals in Zuid-Oost Azië, maar het scheelt wel. In Korea worden in principe geen fooien gegeven.

Het kan soms wat lastig zijn de geldautomaten te overtuigen om geld te verschaffen; let op de symbolen van internationale kaarten boven de automaten; als die er staan, is de kans groter dat het lukt. Als het niet lukt om geld van de normale rekening te krijgen ('Your card is dishonored'), lukt het vaak wél om een credit card advance te krijgen.

Slapen

Hostel

Hotels/motels/hostels zijn overal te vinden in Korea, van verschillende kwaliteit en prijs.

Er zijn heel traditionele hostels in 'authentieke' stijl; die zijn niet altijd even groot, en soms relatief duur, zeg, 90000₩ (ca. 65€). Voor ongeveer hetzelfde geld is ook een redelijk hotel te vinden (zeg, modern met ontbijt, met satelliet TV en internet) in een niet al-te-prominente straat.

Er zijn ook goedkopere hotels, al dan niet van de love-variant (zie de bloglinks aan het begin van dit artikel), voor ca. 30000-400000₩ (20-30€). Die zijn wat wisselend van kwaliteit; het is goed dan even de kamer te bekijken alvorens die te accepteren.

Reizen

Koreans perron

In de grote steden is het eenvoudig met de metro te reizen; en met de metro (en bus) is het handig om de om de travel card te gebruiken, een kaart (3000₩) waarop je geld kunt storten, en waar voor elke trip dan 900₩ wordt afgehaald. Het is goedkoper en gemakkelijker dan elke keer separaat te betalen. De automaten staan op de meeste metrostations, en resterend saldo kan weer in geld worden omgezet.

En bij de geringste aarzeling in de metro komt er iemand aan om te helpem…

Ook een goed idee is de Korea Rail Pass, zie hier. Die pas moet vanuit het buitenland worden gereserveerd, en kan dan ik Korea afgehaald worden. Het maakt treinreizen een stuk goedkoper, en met de comfortabele trein kan men veel van het land zien.

Voor de last mile zijn er natuurlijk taxi's; buiten de avonduren zijn die relatief voordelig.

Eten & Drinken

Koreaans eten

Het Koreanse eten is geweldig. Ik beveel van harte de Korean barbecue aan. Het is erg voordelig. Merk op dat het de Koreaanse traditie is om altijd wat te eten bij het drinken; het bleek soms lastig om alleen maar een biertje te drinken; als ik na een uitgebreid diner nog een bar bezoek, is het niet mijn eerste gedachte om nog een gebakken vis met rijst te bestellen.

Koreanen delen graag met het eten. en daarop is het aanbod ook afgestemd.

Cass en Hite zijn de twee veelgedronken lokale bieren; uit de tap zijn ze goedkoper dan uit de fles.

Verder…

Ok, dat waren mijn tips voor nu. Veel plezier in Korea!

blog comments powered by Disqus