Busan

Haven Busan

Ik schrijf dit in de trein van Busan (ook bekend als Pusan) naar Gyeongju. Busan is een grote havenstad in het zuid-oosten van Zuid-Korea. Wat ten opzichte van Seoul opvalt is dat de stad iets minder schoon is (zeg, 10%); maar nog steeds erg schoon. De Koreanen lijken een soort nationale smetvrees te hebben die er voor zorgt dat het land er altijd schoon uitziet. Dat wil zeggen, mensen gooien simpelweg hun rommel niet op straat, en daarnaast wordt er tamelijk driftig gepoetst.

Hotel Angel

Straat in Busan

Wat ook direct opviel is dat onderkomens veel goedkoper zijn in Busan. We namen een kamer in Hotel Angel in het centrum voor 44000₩, ofwel zo'n 30 euro (de koersen fluctueren echter nogal op dit moment…). We namen een Korean style kamer (ondol), hetgeen betekent dat er geen bed staat maar dat er een dikke mat op de grond ligt.

Er stond ook een televisie; het televisieaanbod was niet echt interessant voor ons, maar toch een aardig manier om over Korea te leren. Sport, nieuws, soap,… en zelfs een zender die de hele dag Koreaanse softcore liet zien. Amerikaanse actie, Koreaanse dectives, spelprogramma's. Kortom: het televisieaanbod verschilt niet zo heel veel van het Europese.

Sight seeing

Straat in Busan

We bezochten de vismarkt, vlakbij de haven. Alle mogelijke soorten vis werden aangeboden, waaronder diverse raar-uitziende soorten waarvan ik bestaan niet vermoedde! Ten overvloede, het was ook zo ongeveer de schoonste vismarkt die ik ooit gezien heb.

Vanaf de vismarkt maakten we een wandeling naar het station, waar net een of andere politieke bijeenkomst bezig was, waarbij mensen met vlaggetjes zwaaiden. Ik heb geen idee waarvoor of waartegen…

Tjaejongdae Park 1

Daarna bezochten we een natuurpark Taejongdae in het zuiden van de stad. Het gratis toegankelijke park was echt keurig verzorgd, met overal keurig gepoetste toiletgebouwen, en grote touchscreens waarmee de hele omgeving met een soort Google Streetview verkend kan worden. Ik vermoed dat zoiets in Nederland snel veranderd zou zijn in een rommeltje met kapotte toiletten en lege bierblikjes…

Tjaejongdae Park 2

We maakten een wandeling van iets meer dan twee kilometer door het heuvelachtige park, dat er prachtig uitzag. Ik zou bijna wensen dat ik m'n hardloopschoenen had meegenomen, het zou een geweldige (maar uitputtende) hardloopronde zijn.

Ann-Christin onderging nog een (stevige!) Koreaanse massage, we aten wat op straat (yum!) en dronken enkele Koreaanse Hite en Cass biertjes in een bar. Busan kent een redelijk druk nachtleven (zelfs op een dinsdagavond).

Noord en zuid

Koreaanse vlag

Terwijl we hier zijn, proberen we natuurlijk het nieuws omtrent Noord-Korea een beetje te volgen. Na het incident met het torpederen van het Zuid-Koreaanse schip door (zo lijkt het) de Noord-Koreanen, is de spanning behoorlijk opgelopen. Het lijkt me dat Zuid-Korea uiterst terughoudend is met haar acties, terwijl de Noord-Koreanen een meer oorlogszuchtige toon aanslaan. Na het lezen van wat analyses, acht ik de kans op een snelle oorlog echter klein -- anders was ik hier natuurlijk niet! Beide landen hebben teveel te verliezen. Ik vertrouw maar een beetje op de rationaliteit van Kim Il Sung, en op het feit dat ze toch niet het WK voetbal willen verstoren – daaraan nemen beide landen deel.

Als je door Zuid-Korea reist besef je al snel hoe vriendelijk de bevolking is, en hoe hard men gewerkt moet hebben om het land vanaf nul op te bouwen tot een modern, welvarend land. Ik hoop dan ook van harte dat dat niet kapot gemaakt wordt een groepje stalinisten uit het Noorden vanwege hun verwrongen wereldbeeld.

blog comments powered by Disqus